Thursday, November 8, 2018

Periuța electrică – cum o aleg pe cea potrivită

Alături de vizitele regulate la stomatolog și respectarea regulilor de igienă dentară, produsele de îngrijire pe care le folosim zi de zi sunt și ele forte importante.

Periuța de dinți  este principalul instrument de igienă dentar, folosit pentru a îndepărta resturile alimentare după masă, pentru îndepărtarea bacteriilor ce cauzează afecțiunile dentare și pentru împrospătarea respirației. Există întotdeauna tendința de a compara o periuță de dinți normală cu una electrică, însă diferențele sunt atât de considerabile încât rezultatul nu este tocmai elocvent.

Când ne raportăm la o periuță de dinti electrică în mod clar ne referim la un produs inovativ, o îmbunătățire pe care producătorii, împreună cu medicii dentiști, doresc să o propună pentru ca igiena dentară să capete rezultate impecabile.


Analizând câteva modele de periuțe de dinți electrice veți constata că de fapt, între acestea există o similitudine destul de evidentă. Totuși, dacă îți dorești alegerea unei periuțe de dinți electrică ideale, optime pentru necesitățile și confortul tău, analiza trebuie să fie una cât se poate de serioasă, bazată pe o serie de factori.

Ce detalii tehnice trebuie să urmărești pentru alegerea unei periuțe de dinți electrică
  • Acumulator sau baterie
Sunt periuțe care folosesc baterii alcaline simple sau reîncărcabile sau acumulatori nedetașabili în mâner. Cele cu acumulatori sunt mai comode și mai performante. Un alt avantaj al periuțelor cu acumulatori, este faptul că fiind încărcabile prin inducție magnetică pot fi folosite în siguranță chiar sub duș.
  • Senzorul de presiune
Corect trebuie un periaj ferm, dar și delicat în același timp, pentru a nu răni dinții sau gingiile. Dacă se pune prea multă presiune pe dinți, există un indicator acustic și/ sau vizual care semnalizează asta.
  • Timpul de încărcare și durata de funcționare
Actuala tehnologie a acumulatorilor este suficient de avansată, încât să permită funcționarea periuței de 2-3 ori pe zi circa o săptămână. În plus, există un indicator vizual al vieții acumulatorului.
  • Programe de periaj
Există diverse programe de periaj concepute pentru diferite situații, pentru dinți sensibili, pentru masajul gingiilor, pentru albirea dinților, pentru o curățare mai profundă sau altele. O idee bună ar fi o periuță cu mai multe programe.
  • Cronometru
Aparent neimportant, ajută foarte mult la respectarea duratei minime de periaj și deci la o folosire corectă.
  • Sterilizator pentru capul de periaj
Unele periuțe au un sterilizator cu ultra-violete pentru dezinfectarea capetelor de periaj. Este important pentru că între periaje, capetele umede pot deveni un loc favorabil dezvoltării bacteriilor.
  • Numărul de oscilații
În timpul unui periaj cu o periuță manuală efectuezi câteva zeci, cel mult sute de mișcări în cele 2 minute. Nu este suficient pentru a îndepărta toate depunerile, resturile de mâncare și placa bacteriană. O periuță electrică poate atinge 1000 oscilații/minut, iar una performantă ajunge la 30000 de mișcări într-un minut. Oscilațiile periuței sunt influențate de preț, pentru că acesta este unul dintre cei mai importanți factori pentru a determina calitatea acesteia.
  • Capetele de periaj
Pe lângă capul de periere implicit, unele modele de periuțe de dinți electrice oferă în pachet și un cap de periere special, iar opțiunile care se pot cumpăra separat sunt și mai variate. În cazul anumitor producători, oferta include capete pentru masarea gingiilor, capete speciale pentru albire, capete pentru persoanele care poartă aparat dentar, capete cu perii speciale pentru zonele dificile și așa mai departe. Verificați ce perii include periuța electrică în mod implicit și, nu în ultimul rând, costul de înlocuire sau cel al periilor suplimentare de care aveți nevoie.
  • Confortul
Unele periuțe pot fi mai confortabile de ținut și manipulat fată de altele. Capetele de periaj pot fi prea voluminoase sau prea mici, sau structura realizată din materiale incomode, dure sau alunecoase. De asemenea ar fi bine să alegi o periuță cu peri mai puțin aspri, care nu afectează gingiile și pot curăța mai bine dinții pentru ca sunt mai flexibili.
  • Numărul de programe de periaj
Periuțele de dinți electrice oferă un număr diferit de programe de lucru, acestea fiind optimizate pentru anumite activități. Cele mai avansate pot avea și șase moduri, cum ar fi curățare zilnic, îngrijirea gingiilor, mod sensibil, albire sau chiar curățarea limbii.
  • Prețul periuței de dinți
Este un factor deloc neglijabil. Un preț mai mic este mai convenabil, dar în același timp înseamnă și o dotare mai slabă.
În afara acestor detalii tehnice, cei interesați ar trebui să țină cont de funcționalitățile speciale ale periuțelor electice, dacă și le doresc: timerul, conectivitate bluetooth, detectarea poziției.
Cum alegi o periuță de dinți electrică în funcție de tehnologie
Din punct de vedere al construcției și al modului de lucru, periuțele de dinți se pot încadra în două grupe mari: cu rotație și cu vibrație, care la rândul lor pot fi împărțite în 6 clase, diferențele dintre acestea fiind subtile.
  • Periuțe de dinți electrice rotative – cele mai ieftine modele de pe piață, periuțele rotative folosesc o perie circulară care se învârte într-un singur sens. Această tehnologie este simplă și fiabilă, însă are totodată și cea mai mică eficiență din toată gama disponibilă. Atenție însă, doar pentru că un produs este simplu și ieftin nu înseamnă că trebuie ignorat, mai ales dacă bugetul nu ne permite achiziții costisitoare.
  • Periuțele de dinți electrice rotativ-oscilante – un design derivat din cel anterior, aceste periuțe alternează sensul rotației periei, având astfel o eficiență mai bună în înlăturarea plăcii dentare. Este o tehnologie faimoasă deoarece este folosită adesea de către popularul producător Oral-B. Acest design necesită utilizarea, la fel ca în cazul celui cu rotație simplă, unei metodă de periat în care fiecare dinte este curățat pe rând.
  • Periuțele de dinți electrice cu vibrații sonice – spre deosebire de periuțele electrice rotative, aceste modele folosesc o perie cu o formă care amintește de cea a periuței clasice. Motorul electric induce o mișcare oscilantă în capul de periere, iar vibrația foarte rapidă a acestuia (până la 50.000 de mișcări pe minut) va ajuta la dislocarea plăcii dentare. Periuța sonică nu necesită învățarea unei noi tehnici de curățare, aceasta putând fi folosită la fel ca o periuță de dinți manuală. Cele mai faimoase modele sunt probabil SoniCare de la Philips.
  • Periuțele de dinți electrice cu vibrații ultrasonice – diferă prin modul de acțiune, folosesc tot vibrații, însă la frecvențe mult mai mari și generează unde sonice în domeniul inaudibil al ultrasunetelor. În timp ce periuțele sonice au o amplitudine mare a vibrației dar o frecvență mică, periuțele ultrasonice au o amplitudine foarte mică (uneori abia vizibilă), dar o frecvență extrem de mare, de ordinul sutelor de milioane de mișcări pe minut. Aceste periuțe nu doar înlătură placa dentară și mizeria, dar reușesc să și dezinfecteze, deoarece pot ucide anumite tipuri de bacterii prin distrugerea fizică a pereților celulari.
  • Periuțele de dinți electrice contra-oscilante –  un hibrid între modelul rotativ și modelul rotativ-oscilant, această periuță are un cap cu două rânduri de peri, care se rotesc în sensuri opuse și sunt eficiente.
  • Periuțele de dinți electrice rotativ-oscilanto-pulsatorii – disponibile, de exemplu, în oferta Oral-B și marcate cu sufixul „3D”, aceste periuțe au un cap rotativ-oscilant care și pulsează de sus în jos, preluând astfel o parte din avantajele tehnologiei sonice. O altă soluție oferă două perii distincte, prima fiind de tip rotativ-oscilant iar cea de-a două de tip sonic, efectul urmărit fiind același.
Deoarece modurile de acțiune diferă și nu toate persoanele se pot acomoda cu unul sau altul, este greu de recomandat un tip constructiv anume. Pentru bugete reduse, modelele rotative simple sunt suficiente, în gama medie am recomanda modelele rotativ-oscilanto-pulsatorii sau sonice standard, iar în gama superioară am recomanda hibrizii sonic/ultrasonic sau modele din gama medie cu dotări mai bune.
Pornind de la aceste caracteristici, sunt sigur că veți face o alegere perfectă. Poate important ar fi să alegeți între cele de pe lista de mai jos, dar nu uitați să schimbați capul periuței de dinți, la fiecare 3 luni:

No comments:

Post a Comment